Állat és Ember

Az örökbefogadás menete


Kedves Olvasó!

Feltételezzük, azért jutottál ide, mert foglalkoztat az örökbe fogadás gondolata, megnézted a gondozásunkban lévő kutyákat az "Gazdikeresők" rovatban.

A gondozásunkban lévő kutyák zömében családoknál - tagjainknál - élnek, hiszen családba fognak kerülni is, ennek a normáit kell ismerniük és alkalmazniuk, vagy panzióban. A telephez viszonyítottan sokkal testközelebbi kapcsolatnak köszönhetően feltárhatók, és az esetek többségében korrigálhatók is a viselkedési problémák, rossz beidegződések. E miatt az alapgondolat miatt telepet a jövőben sem kívánunk létrehozni, s így értelemszerűen állataink több helyen szétszórva vannak, nem tekinthetők meg egyben, nincs nyitva tartási idő. Az adott befogadóval kell időbeosztásotokat egyeztetnetek!

Láthatsz a gazdikeresők között olyan kutyákat is, akiknek még nincs jellemzésük. Ők vagy nagyon újak még, s így nem ismerjük egy jellemzés megírásához szükséges mélységig, vagy viselkedési probléma miatt rehabilitáljuk őket, de az is lehetséges, hogy olyan egészségügyi problémájuk van, amelynek kivizsgálása vagy gyógyítása még folyamatban van. Amíg egy gondozásunkban lévő állattal kapcsolatban kétséges, hogy jogos elvárásoknak meg tud-e felelni, nem hirdetjük, s ezt a jellemzés hiánya jelzi.

Akinél tehát leírást látsz, melynek alapján úgy döntesz: szeretnéd örökbe fogadni a kiválasztott állatot, elvileg örökbe fogadható. Ha valaki már látogatja, természetesen elsőbbséget élvez, de ezt rögtön jelentkezésedkor megmondjuk. Első kapcsolat felvételkor egy kicsit hosszabb telefonbeszélgetésre számíts! Kölcsönösen meg kell tudnunk ugyanis, jó ötlet-e az adott állat adott családba kerülése. Hiába szimpatikus például az állatka, ha napi 9 órát kellene egyedül töltenie, ő viszont szeparációs stresszben szenved (pánikol, akár rombol is félelmében, ha egyedül marad), vagy 4 óránként kell gyógyszerezni, de nincs, aki ezt megtegye, kifejezetten gyilkolja a macskákat, márpedig Neked három is van, és sorolhatnám. Kutyáink az örökbefogadó családdal történő összeszoktatás után mennek csak látogatóba a potenciális örökbe fogadóhoz, ami azt jelenti, hogy legkevesebb 2 alkalommal kell a kutyát meglátogatnod annak saját környezetében, azaz az ideiglenes befogadó családnál vagy panzióban, ahol él, ám kérésedre ezeknek a találkozásoknak a száma sokkal több is lehet. Ez a Te érdekedet szolgálja, így ugyanis annyi alkalom áll a rendelkezésedre az ismerkedésre, amennyinek szükségét érzed. Az állat jellemét, szokásait és viselkedését közvetlenül megtapasztalhatod, és azt hogy mindez beilleszkedik-e a család ritmusába, napi rutinjába, saját tapasztalatok alapján értékelheted, nem másnak az értékítéletére kell hagyatkoznod.
Ideális esetben a harmadik találkozáskor megyünk mi látogatóba Hozzátok. Ha úgy Te, mind mi mindent megfelelőnek találunk, ekkor már, örökbefogadási szerződés aláírását követően, ott marad a kutyus, vagy - ha bármilyen okból bármelyikünk szükségesnek érzi -, folytatjuk az összeszoktatást. A kutyát minden esetben mi költöztetjük.

Az összeszoktatásnak köszönhetően már az első naptól "élvezhető" családtag, megszűnik a stressz, és nem áll fenn az a gyakori veszély, hogy a kutya az örökbefogadást követő napokban megszökik.

A kutya teljes egészségügyi anyagát átadjuk, így összes korábbi, jelenlegi - vagy ha megjósolható várható - egészségügyi problémájáról tudsz, nem érnek meglepetések, a döntés meghozatalánál számításba tudod venni, mit tudsz - és akarsz - vállalni.
A teljes körű kivizsgálás (belgyógyászati vizsgálat, labor teljes rutin, különböző betegségekre illetve parazitákra történő szűrések, szükség esetén szakorvosi vizsgálatok, korrekciós műtétek elvégzése) jelentős megtakarítást is jelentenek a számodra. Minden esetben kérjük, hogy örökbefogadás előtt érdeklődj az állatról telefonon (vagy személyesen) egyesületünk állatorvosánál.
A döntést nem siettetjük. Egy a fontos ugyanis: akár igen, akár nem a végeredmény, JÓ DÖNTÉS szülessen. Ez az állat, a Te, és az egyesület érdeke!

Ezeket gondold végig, mielőtt az örökbefogadásról döntesz!

Az összeszoktatás ellenére előfordulhat, hogy közös életetek elején akadnak majd nehezebb pillanatok, mind a kutyusnak, mind Neked.
A kutyák általában nem kis traumákon, megrázkódtatásokon és csalódásokon mentek keresztül: sintértelepekről, altatásra kiírt, hosszú ideje az utcán élő, megkínzott, betegségükben magukra hagyott állatokat mentünk. Legtöbbjük életében először nálunk kapott jó szót, tisztességes ételt, meleg vackot. Türelmesnek kell lenned és minden körülmények között szeretettel kell fordulnod a kis jövevény felé!

Hidd el, a szereteted mindent megold, mert erre vágynak, és megfelelni szeretnének! A tapasztalatainkkal a kezdeti nehézségeken - ha vannak - telefonos tanácsokkal át tudunk segíteni Benneteket!

A kutyatartásnak vannak állandó költségei: az etetés, és az évente jelentkező oltási költségek, valamint előre nem látható költségei (betegségek, sérülések orvosi ellátási költségei). Ezeket biztosítanod kell kutyád számára, hiszen ő csak Rád számíthat!

Ha a fentieket átgondolva, úgy érzed, egy életre otthont adnál valakinek, akit bántottak, és jobb életre érdemes, szeretettel és köszönettel várjuk hívásodat!


melléklet: örökbefogadási_szerződés_minta  örökbefogadási_szerződés_minta